dilluns, de setembre 11, 2006

Rubianes somos todos


Tinc gravat a la memòria un moment d'una representació d'en Pepe Rubianes. L'actor, després d'iniciar el seu monòleg posant en dubte els criteris que el Departament de Cultura tenia a l'hora d'atorgar subvencions al teatre es va enganxar aparentment en una paraula en castellà -"pizca" em sembla- i en va demanar la traducció al públic. Ningú li va saber respondre que la paraula en català en el context que ell demanava era bri, bé per vergonya, bé per desconeixement. Evidentment, el que perseguia l'actor era posar en evidència una forma d'entendre la cultura en aquest país.
Més enllà del tema de les subvencions, aquell instant m'ha fet entendre que un dels papers de la cultura és precisament cultivar el pensament, la criticitat envers allò que succeeix al nostre entorn, fer crèixer la nostra capacitat d'anàlisi personal i elaboració d'opinió. I en això en Pepe és un mestre. Potser també per això l'han volgut vetar al Teatro Español.
En Rubianes no és un catalanista. Potser haurem d'imaginar una forma de fer país que pugui incloure personatges com ell.
Per cert, ací teniu les declaracions que va fer al programa d'Albert Om.

1 comentari: